De organisatie van de Spaanse overheid

Als u in Andalusië komt wonen krijgt u vroeg of laat te maken met de Spaanse overheid. Ik help u te bepalen of het vroeg of laat wordt!!!

Op deze pagina vindt u  informatie over de organisatie van de Spaanse centrale en decentrale overheden. Lees meer

De staatsinrichting van Spanje

Er is één Spaanse Staat die echter onderverdeeld is in Gemeenten, Provincies en “Comunidades Autónomas” Autonome Deelstaten. Dit is een structuur waarbij het Spaanse grondgebied op een geordende manier is onderverdeeld zonder hierbij de politieke en administratieve betrokkenheden, die in het volgende hode Spaanse overheid en wonen in Malagaofdstuk van deze gids worden besproken, te benadelen.

Momenteel is Spanje territoriaal onderverdeeld in 17 Autonome Deelstaten en twee “Ciudades Autónomas” Autonome Steden, te weten Ceuta en Melilla. Op haar beurt is ieder Autonoom Gewest onderverdeeld in één of meerdere Provincies. In Spanje is er een totaal van 50 Provincies. Iedere Provincie wordt gevormd door een verscheidenheid aan Gemeenten. In Spanje zijn er meer dan 8.000 Gemeenten.

Andalusia

Het bestuur van de autonome regio Andalusië, een van de zeventien Spaanse autonome regio’s, wordt gecoördineerd en geleid door het autonome uitvoerende orgaan ‘Junta de Andalucía’. De president van de ‘Junta’ werkt samen met een uit dertien leden tellende regeringsraad, de ‘Consejo de Gobierno’. De wetgevende autoriteit in Andalusië is het sinds 1992 in de hoofdstad Sevilla zetelende en 109 leden tellende ‘Parlamento de Andalucía’, gevestigd in het gebouw ‘Hospital de las Cinco Llagas’.
De leden van het parlement worden elke vier jaar gekozen via algemene verkiezingen. De centrale regering wordt in Sevilla vertegenwoordigd door een regeringsafgevaardigde die ook aan het hoofd staat van provinciale afgevaardigden van de centrale regering.

Parlement van Andalusië in vergadering foto: Junta Informa

De autonome regio Andalusië bestaat uit acht provincies met een eigen bestuur: Almería, Cádiz, Córdoba, Huelva, Jaén, Granada, Málaga en Sevilla. De provincies zijn onderverdeeld in 62 ‘comarca’s’, een soort gewest of district. Andalusië telt 765 gemeentes (telling 2008).

Provincies Andalusië

Provincie Oppervlakte Comarca’s Gemeentes
Almería 8.775 km2 7 102
Cádiz 7.436 km2 6 42
Córdoba 13.771 km2 8 75
Granada 12.647 km2 10 169
Huelva 10.128 km2 6 79
Jaén 13.496 km2 10 97
Málaga 7.308 km2 6 100
Sevilla 14.036 km2 9 101

De drie symbolen van Andalusië, de groenwitte vlag, het volkslied en het wapen, zijn bepaald door de Asamblea de Ronda in 1918 en de Juntas Liberalistas de Andalucía in 1933. De vlag van Andalusië bevat ook het wapen van Andalusië, Hercules tussen twee leeuwen en twee zuilen. Boven HercuVlag van Andalusiëles staat de Latijnse tekst ‘Dominator Hercules Fundator’ en aan zijn voeten ‘Andalucía, por sí, para España y la Humanidad’, wat zoveel betekent als ‘Andalusië voor zichzelf, voor Spanje en de mensheid’.