Inburgeren aan de Costa del Sol

costa-del-sol-3-inburgerenZeer afhankelijk wat uw persoonlijke situatie is en uw plannen m.b.t uw verblijf in Spanje, heeft de Spaanse overheid regelgeving die in meer of mindere mate op u van toepassing is of wordt net als in Nederland . Het verschil met Nederland is evenwel dat de graad van efficiëncy bij de uitvoeringsorganisaties en hun onderlinge samenwerking nog niet helemaal “goed funcioneert” . Daarbij komt dat het bewustzijn dat immigranten “gasten/klanten” zijn en dus dienovereenkomstig behandeld dienen te worden, is nog maar bij een enkeling in de bureaucratie aanwezig.

Nederland is ook nog niet helemaal vrij van overtollige bureaucratie, dus daar waar nodig zal ook die horde genomen moet worden.

Ontzorgen

Vanaf het moment dat u voet op Spaanse bodem zet, draag ik er zorg voor dat u zo min mogelijk de nadelen van de Spaanse bureaucratie ervaart en in zo min mogelijk tijd met zo min mogelijk kosten en risico, uw verblijf op legale (juridisch, fiscale, sociaal) kunt starten of beëindigen. U komt als het ware niet toe aan het hebben van zorgen over uw emigratie of re-migratie naar Nederland.

Maar niet alleen door immigratie of door emigratie krijgt u te maken met ” inburgering” en de Spaanse centrale , provinciale of lokale overheid.

Trouwen, scheiden, geboorte, overlijden, verhuizen, pensionering, ziekte, arbeidsongeschiktheid, detentie, naturalisatie etc. Al die gebeurtenissen vragen de juiste actie van u.  Zoals:

  • tijdig
  • bij de juiste autoriteit/persoon
  • op de meest passende toon
  • met de vereiste documenten

U mag er altijd van uitgaan dat mijn kosten om het JUISTE namens en voor u te doen, al terugverdiend zijn door u, vóór het einde van  onze samenwerking.

inschrijven in bevolkingsregister in Spanje

Inburgeren aan de Costa del Sol

Ik kom er al vele jaren. De ruigheid, de taal, de levensstijl, ik voel me er in thuis. Sinds een aantal jaren woon ik er, in mijn geliefde Spanje. Nee, anders gezegd, ik woon aan de Costa del Sol. Ogenschijnlijk Spanje, maar in wezen niet vergelijkbaar met de rest van het land. Hier vind je een mix van Noord Europeanen (die met geld, voornamelijk), Engelsen (die met weinig geld, hoofdzakelijk), Arabieren (die met uitbundig geld en vrouwen, vooral) en Russen (die met goud en glitter, met name). Zij worden afgewisseld met de in de horeca en in de schoonmaak werkende Zuid-Amerikanen en uiteraard de Costa-del-Sol- Spanjool, welke niet te vergelijken is met een Madrileen, Catalaan, Galiciër of Bask. Gemiddeld wordt er aan de Costa een mix gesproken van al die wereldse talen, wat maakt dat iedereen zich al snel verstaanbaar waant.  En die zuidelijke Spanjool heeft het er mee te stellen, want hij leeft ervan. Inburgeren is hier zo gefixt, zo zou het kunnen lijken. Je wordt immers snel begrepen, er gingen je al velen voor in je Spanje-avontuur.  Soort zoekt soort, waardoor de mensen van verschillende nationaliteiten toch vaak bij elkaar kruipen.

“Het was immers etenstijd – een uur of 10 ´s avonds. Was dit nou het aperitief of de tapa?”

Zo was ik eens op een verjaardag van een bevriende Nederlander en genoot ik van de traditionele setting. De vrouwen op de bank, de mannen rond de statafel. Gemengde Hollandse hapjes die rondgingen, van de Hollandse supermarkt. De gasten waren voornamelijk golfers en van verschillende nationaliteiten en keken enigszins verbaasd naar de mini frikandel en bitterbal. Trots werd vermeld dat er al gegeten was, maar dat dit nou Nederlands was, bittterbal met mosterd en frikandel met mayo. Wel een Spaanse wijn erbij, want die is lekker goedkoop; ´bij de supermarkt slechts 2,39´. Let wel, we zaten op 1 van de mooiste en meest luxe locaties van de Costa del Sol, uitzicht tot aan Gibraltar en zwaluwen scherend over onze hoofden. Altijd zomer aan de Costa, inburgeren zo gefikst.