Wie is Brenda?

Wonen in Malaga (provincie) …zonder consulaat

Brenda Buskens, een  Spaanse Amsterdamse

Er is veel ervaring, mensenkennis en behendigheid vereist om de bureaucratische wegen in Spanje te kunnen vinden, verkorten en bewandelen.

Dat is precies wat Brenda uitstekend kan dankzij haar bijna 30 jaar ervaring in haar verschillende rollen bij het Nederlands Consulaat in Torremolinos en ervaring als Spaanse ingezetene.

Op efficiënte wijze zorgt ze er voor dat al uw papieren snel in orde zijn om in Spanje te kunnen wonen en werken/pensioneren.

 

Mijn ervaring is dat de meeste administratieve handelingen 30% duurder zijn en 40% meer tijd vragen dan in Nederland. Een auto op naam zetten in Nederland kost circa 25 euro en kan op het postkantoor in 2 minuten geregeld zijn. In Spanje kost dat zo´n 120 euro en duurt bijna een week.

Inburgeren in Spanje

Een consultaat moet onder meer Nederlanders in het buitenland helpen hun weg te vinden naar een nieuw bestaan 

Per 1 oktober 2014 is het Nederlandse consulaat in Torremolinos  voor het publiek gesloten. Voor paspoorten en andere consulaire taken moet men nu naar de ambassade in Madrid.

consulaat torremolinos gesloten

Het Nederlands consulaat in Torremolinos, met Brenda Buskens (ex medewerkster) – werd dus gesloten zonder een goed alternatief te bieden aan de in Andalusië woonachtige Nederlanders.

Het Nederlands consulaat voorzag niet in advies en hulp bij inburgering in Spanje (zoals bankrekening openen in Spanje, aankoop auto in Spanje, auto invoeren  in Spanje, trouwen in Spanje, woning huren  in Spanje etc.). Met lede ogen moest ik dan ook vaak aanzien hoe mijn “cliënten” het schip in gingen bij hun pogingen om zoiets simpels als het inschrijven in het bevolkingsregister te regelen. Daarom bied ik die service nu wel!!!

Spaans?

Ik ben op zeer jonge leeftijd naar Spanje geëmigreerd. Op eigen kracht heb ik mij de Spaanse taal eigen gemaakt. Goede cursussen Spaans voor immigranten waren er niet. Engels werd alleen door de Engelsen en een paar horecamedewerkers gesproken.

De Spaanse overheid zag de immigranten liever gaan dan komen. Getrouwd zijn met een Spanjaard betekende ook aanpassen aan de Spaanse cultuur, normen en waarden, maar ik kon nooit wennen aan de “trein der traagheid”.

Inburgering, zowel sociaal als juridisch, was een behoorlijke klus. Met veel vallen en opstaan en in dat opzicht is er helaas weinig veranderd. Nog steedayuntamiento Torremolinoss is het zo dat als je de denkt dat je alles goed voorbereid en voorbesproken hebt met een ambtenaar van de Ayuntamiento (gemeentehuis) of notaris, blijkt er weer een of ander formulier te ontbreken. De ene afdeling weet niet wat de andere doet en wil.

Ik wil u graag deze ergernissen besparen door u hierbij volledig bij te staan.  klik hier om meer informatie aan te vragen